Menu

De student moet centraal staan in het onderwijs

In tegenstelling tot decaan Mies Hezemans, reageren de studentenfracties SAM en Front positief op het initiatief om collegegeld per vak te betalen. Voor de ‘flexstudent’ biedt het veel voordelen. Naast de studie wordt het makkelijker om andere activiteiten uit te voeren, zoals een bestuursjaar of bijbaan. 

De regeringspartijen VVD en PvdA dienden gisteren een motie in bij de Tweede Kamer over betalen per vak. Het initiatief voor het flexstuderen wordt gesteund door de LSVb, die zich hiervoor al eerder hard maakte. Op de Universiteit van Amsterdam start in september 2016 een pilot. Daar doen duizend studenten aan mee.

Machiel Hermans, bestuurslid van Fractie Front, reageert verheugd op dit voorstel. “Zelf heb ik een ‘break’ tussen mijn bachelor en master ingepland zodat ik nu een bestuursjaar kan doen. Maar dit plan was voor mij een uitkomst geweest: ik had dan alsnog voor weinig geld een paar vakken kunnen volgen. Ook blijkt uit onderzoek van Front dat als gevolg van het leenstelsel minder studenten ervoor kiezen om een bestuursjaar te doen. Je betaalt namelijk wel collegegeld voor een heel jaar. Wat dat betreft is de mogelijkheid om flexibel te studeren ideaal.”

Iris Wester, voorzitter van Fractie SAM, kan zich hierin vinden. “De student moet centraal staan in het onderwijs. Zelf hebben we in het verleden al een initiatiefvoorstel gedaan om een flexibel semester in te voeren. Daarom zijn we ook positief over dit idee.”

Bron

Delen