Menu

Is de student anno 2015 onbeschofter?

Tilburg – Mag je een mail aan je professor beginnen met ‘Hallo’. De meningen hierover verschillen, sommigen vinden het geen probleem omdat het laat zien dat de afstand tussen docent en student kleiner is geworden. Anderen vinden dat dit niet kan.

Studentenmagazine Univers van de Universiteit Tilburg besteedt in het nieuwste nummer veel aandacht aan de’ ongemanierde student’. Is de student anno 2015 onbeschofter of simpelweg vrijer in de omgang met de professoren.
‘Heeft u mijn pen gezien?’
Sommige docenten verbonden aan de Universiteit Tilburg ergeren zich rot aan ongemanierde studenten. Nummer één in de ergernissen hitlijst zijn mailtjes met onbenullige vragen zoals: “Waar is de les vanmiddag?”, of “Heeft u mijn pen gezien?”. Hoogleraar sociologie Paul de Graaf houdt persoonlijk meer van informele omgangsnormen, maar mailtjes die beginnen met ‘Hallo’ gaan ook bij hem te ver.

“Dat vinden we niet zo leuk en dat zeggen we ook tegen de desbetreffende student. Dat gebeurt eigenlijk door iedereen op de hele campus. Stilletjes wordt ze dan bijgebracht hoe je het wel hoort te doen.” Een belangrijk verschil zit er tussen de buitenlandse en Nederlandse studenten. Studenten uit andere landen zijn juist zeer formeel en beleefd tegen hoogleraren en docenten.

U mag het zeggen en jij ook
Studenten die we aanspreken op het campusterrein zeggen stuk voor stuk beleefd te zijn richting de opleiders. Maar opvallend genoeg kennen ze allemaal medestudenten, die wel op hun donder hebben gehad. “Een van mijn vriendinnen schreef een professor aan met ‘Hoi’ en die kreeg een mailtje terug met de opmerking dat het heel onbeschoft was om zo een professor aan te schrijven.”

Beleefde formele omgangsnormen of lekker vrij met elkaar omgaan. Het is een discussie die iedere jonge generatie voert met oudere generaties en andersom. Wat de juiste omgangsnormen zijn? U mag het zeggen en jij ook!

Bron

Delen